Smullen van stoofvlees bij Bruxelles

Vandaag in de Hap & Tap: Smullen van stoofvlees bij Bruxelles

Een chef-kok wordt niet voor niets chef-kok. En uit trots voor zijn vak, maakt een chef-kok dan ook het liefst alles helemaal zelf! Dit is niet anders voor de sympathieke Sam Swanen, die we ontmoeten bij zijn thuishonk Café Bruxelles aan de Havermarkt in Breda. De soepen, de quiches maar ook de chocolade lasagnes en cheesecake bereidt hij naar eigen recept, met heel veel liefde en aandacht voor zijn gasten.

Credits tekst: Myra Madeleine

Het is er warm en gezellig. Donkere houten meubels, een brandende openhaard, kaarsen op de tafels en bier, heel veel Belgisch bier op de drankenkaart. Je waant je er zonder enige moeite in de Brusselse binnenstad in een authentiek café. “We zitten hier alweer bijna 18 jaar en zijn zeker bij de studenten in de stad een begrip”, vertelt chefkok Sam. “Maar inmiddels weten ook gezinnen en ouderen, die wel iets meer tijd nemen om te eten, ons te vinden.“ Geen wonder, want de kaart biedt naast een snelle stadshap, ook een volledig driegangenmenu (19,95 Euro). Kortom, voor elk wat wils! Hardloper bij Café Bruxelles is ongetwijfeld het zacht gegaard stoofvlees met champignons, gebakken spekjes, uitjes en een vleugje Leffe Bruin. Een beetje van chef-kok Sam en een beetje van Bieze Foodservice. “Het liefst maak ik ook het stoofvlees helemaal zelf, maar er zijn dingen waar ik gewoon niet tegenop kan”, legt Sam uit. “Zoiets moet uren opstaan, en dan is het nog maar afwachten of het elke keer weer hetzelfde smaakt.”

Creativiteit
“Onze Basis Stoof is gelijk heel goed ontvangen bij de klanten van Bruxelles” vult Patrick Gronert, rayon manager bij Bieze Foodservice aan. “En Sam maakt met onze ambachtelijke basis en zijn vakkennis er toch weer iets bijzonder eigens van.” Een groot bijkomend voordeel is dat een kwalitatieve basis als deze zich heel goed leent voor restverwerking. Iets wat helemaal past in het straatje van Sam. “Ik heb echt een hele grote hekel aan eten weggooien. Ik trek veel liever mijn koelkast open en zoek dan naar een creatieve oplossing met de ingrediënten die ik nog heb liggen. Iets wat iedereen zou moeten doen!”

Café Bruxelles
Havermarkt 5, 4811WG Breda
www.bruxelles.nl

Bekijk de Hap & Tap ook online