Salades worden steeds gezonder, voedzamer en creatiever

Vegetarisch eten wordt steeds meer mainstream. Dat heeft ook invloed op salades. Deze bevatten steeds minder vlees en meer plantaardige ingrediënten. Salades zijn belangrijk in de catering. Ze zijn voedzaam, gezond en divers. Zorg voor een grote diversiteit aan toppings en een creatieve presentatie om mensen te verleiden een salade mee te nemen.

(Bijdrage aan het interview met Misset Catering)

Salades worden steeds gezonder, voedzamer en creatiever

Vegetarisch eten wordt steeds meer mainstream. Dat heeft ook invloed op salades. Deze bevatten steeds minder vlees en meer plantaardige ingrediënten. Salades zijn belangrijk in de catering. Ze zijn voedzaam, gezond en divers. Zorg voor een grote diversiteit aan toppings en een creatieve presentatie om mensen te verleiden een salade mee te nemen.

Minder suiker en zout

Er is veel vraag naar gezondere producten, mits ze lekker blijven, aldus Brenda van Otterloo, Product Manager bij Bieze Foodservice. Wij hebben onlangs onze Bieze Brood & Toast salades gereduceerd in zout en suiker. Ook een deel van onze rauwkostsalades zijn aangepast. Onze belangrijkste doelstelling bij de reductie is het behoud van smaak of een verbetering in smaak. Daarnaast merken we dat steeds vaker diverse groenten, kaas of noten worden toegevoegd om een salade gezonder te maken.

Van Otterloo constateert een enorme piek in salades met quinoa en couscous en salades met wereldse smaken. Wij verwerken deze werelde smaken bijvoorbeeld ook in onze rauwkostsalades of pastasalades. Een Pasta Pesto met garnalen, krab, avocado, een beetje gemberpasta en zwarte sesamzaadjes is immers ineens Oosters! Ook tijdens het barbecueseizoen zijn onze pastasalades erg populair, met name omdat ze heel makkelijk te verrijken zijn. Daarnaast kan ook de nieuwe rauwkostsalade van Bieze Foodservice, Tomaat-Komkommer, uitstekend bij een barbecue worden geserveerd. Deze salade bevat 30 procent verse tomaat en 35 procent verse komkommer. Heerlijk als bruchetta of als barbecuebijgerecht, maar smaakt ook uitstekend met pasta of als garnering op vlees en vis van de barbecue.

Salades in de catering

Salades met wereldse smaken zijn populair, zoals een Pasta Pesto met garnalen, krab, avocado een beetje gemberpasta en zwarte sesamzaadjes.

Verse garnering

Ze raadt ondernemers aan om naar hartenlust te varieren. Bieze biedt hiervoor allerlei receptideeën aan. Het opmaken van de salades is ook belangrijk. Hoe zet je het zo aantrekkelijk mogelijk neer? Zorg voor frisse en verse garnering en gebruik bijvoorbeeld eens bloemen om de salades op te maken, lekker hip! Let vooral op de kleuren, een blaadje rucola of cherrytomaatje kan al wonderen doen. Iets wat er mooi uitziet, wordt eerder gekozen.

Durf wat anders aan te bieden dan de traditionele salades, vervolgt ze. Haal de˜wereld in huis en probeer te combineren. Vroeger werden salades als bijproduct aangeboden. Tegenwoordig steeds meer als complete maaltijd. Gebruik variatie in je aanbod. Ook mannen eten steeds meer salades, dus presenteer ook eens een paar stoere salades. Bijvoorbeeld door grove stukken, strak servies en weinig tierelantijnen te gebruiken. 

Salades worden steeds belangrijker voor de cateraars, besluit ze. We zien een duidelijke verschuiving van traditionele catering naar hip en ambachtelijk. Deze ambacht vertalen wij in onze producten door te werken met de allerbeste ingrediënten en het hoofdbestandsdeel zo hoog mogelijk te maken en doordat er steeds meer mensen minder vlees eten, gaan de salades een steeds prominentere rol in het aanbod innemen.

Lees hier het volledige artikel.