"Mensen proeven de echte aardappelsmaak bij de producten van 11ER"

Het moderne familiebedrijf 11er is ervan overtuigd dat ‘gemaakt zoals thuis in de keuken’ het beste smaakt. Gebruikmakend van eersteklas aardappelen met een prachtige goudgele kleur, heeft 11er zich ontpopt als grootste diepvriesfabrikant van Oostenrijk op het gebied van aardappelproducten. De aardappelkroketten, pommes duchesse en rösti-varianten worden inmiddels door heel Nederland vriesvers geleverd, zonder minimale bestelafname. Henk Koster, rayonmanager Bieze Food Solutions, deelt het verhaal van 11er en de fijne voordelen die deze bijzondere aardappelproducten met zich meebrengen: “Verser dan vriesvers ga je het niet krijgen. Onze aardappelspecialiteiten worden onmiddellijk na bereiding diepgevroren om optimale smaak en kwaliteit te garanderen, en worden pas ontdooid wanneer jij klaar bent om ze te serveren. Je proeft de echte aardappelsmaak en dat zien je gasten ook terug op hun bord aan de natuurlijke, gele kleur.”

De échte aardappelsmaak
11er is een lang bestaand familiebedrijf gevestigd in Oostenrijk, gespecialiseerd in aardappelspecialiteiten. Het bedrijf, opgericht door de familie Grabher, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot dé specialist op het gebied van aardappelproducten in Oostenrijk. De naam '11er' vindt zijn oorsprong in het feit dat de familie oorspronkelijk uit 11 kinderen bestond. Henk legt uit dat 11er een duidelijke strategie hanteert: "Ongeveer 85 tot 90% van de productie bestaat uit aardappelspecialiteiten zoals rösti's en pommes duchesse, met daarnaast een klein percentage friet. In tegenstelling tot andere bedrijven, die vaak eerst friet produceren en de restjes gebruiken voor hun specialiteiten door deze tot poeder te vermalen en met water te mengen, geeft 11er de voorkeur aan het creëren van hoogwaardige aardappelspecialiteiten. Het directe gebruik van de grondstoffen zorgt ervoor dat het product veel smaak behoudt, wat vooral interessant is voor horecabedrijven. Het hoge percentage aan aardappels zorgt niet alleen voor veel smaak, maar ook voor een snellere verzadiging. Daarom kan de portiegrootte op borden kleiner zijn dan gebruikelijk, wat weer kosten bespaart. Zo kan je een zeer gezonde marge pakken en gaan je gasten naar huis met een voldaan gevoel."


Duurzaamheid op je bord
11er zet zich in voor klimaatbescherming door te streven naar klimaatneutraliteit in hun waardeketen. Het bedrijf is van plan tegen 2025 minstens 25% van hun CO2-uitstoot te compenseren door emissies te verminderen en te vermijden, met initiatieven zoals het gebruik van biogas uit biogene residuen en de installatie van een waterkrachtcentrale. Daarnaast heeft 11er sinds 2004 meer dan 21.630 ton koolstof gereduceerd en aanzienlijke energiebesparingen bereikt. Ze dragen ook bij aan de herbebossing door het planten van diverse bomen. Het gehele klimaatinitiatief van 11er lees je op hun website. "Het meest duurzame product van 11er is denk ik wel het röstibootje." Dit bootje is ontworpen om op een veelzijdige manier gebruikt te worden: het kan zowel warm als koud worden geserveerd, met een scala aan vullingen. Denk aan zoete vullingen zoals appel, kaneel en honing, of kies voor een hartige variant met ingrediënten zoals roomkaas, gerookte zalm en dille. Een slimme tip is om je voorraad te checken en te kijken welke producten bijna hun houdbaarheidsdatum bereiken. Door deze producten eenvoudig in de bootjes te verwerken, hoef je ze niet weg te gooien en verminder je voedselverspilling. ''Diverse chefs werken inmiddels met onze röstibootjes om voedselverspilling te verminderen, en het is mooi om te zien hoeveel voedselderving daarmee voorkomen is.'' merkt Henk trots op.

Gemak is van belang
Gemak is van groot belang voor 11er, dat sterk scoort op de gebruiksvriendelijkheid van zijn producten. Dit zorgt voor een snelle en moeiteloze bereiding van aardappelspecialiteiten, waardoor gasten snel kunnen genieten van heerlijke gerechten. "Met onze producten heb je binnen no-time iets lekkers op
tafel staan, of je ze nu bereidt in de koekenpan, heteluchtoven, frituurpan of airfryer; het kan allemaal," zegt Henk. Het bedrijf speelt goed in op de wensen van gasten in de horeca, zoals een toenemende vraag naar producten met minder zout. "We luisteren naar de feedback vanuit de markt en verwerken die snel," merkt hij op. Als resultaat heeft 11er een rösti ontwikkeld met slechts 0,65% zout, wat goed ontvangen wordt in Nederland. Recentelijk heeft 11er de gemakkelijke bereiding nog verder versterkt met de introductie van drie 'mega snelle aardappelspecialiteiten'. Het bedrijf heeft in de fabriek gewerkt aan het verkorten van de bereidingstijd. "We hebben drie producten geselecteerd die we volledig afbakken, zodat ze al een mooie goudbruine kleur hebben," legt Henk uit. "Vanuit de vriezer kun je ze eenvoudig opwarmen en binnen enkele minuten uitserveren. Dit bespaart erg veel tijd in de keuken."

Goedgevulde borrelplank
"Nou, als je me vraagt, dan zou ik zeggen dat als je een eenvoudig gerecht wilt maken, ik zou kiezen voor de huisgemaakte rösti. Deze zijn niet alleen heerlijk, maar ook heel gemakkelijk te bereiden in de koekenpan. Het zijn schijfjes waarbij voordat ze echt voorgebakken worden, er een lichte druk wordt uitgeoefend aan de bovenkant, waardoor de randjes open gaan staan. Dat zorgt voor een mooi grillig effect aan de zijkanten. Het feit dat ze huisgemaakt zijn, zegt eigenlijk al genoeg. Ze zien er namelijk echt ambachtelijk uit, tegelijkertijd kan zelfs ongeschoold personeel ze in een handomdraai bereiden. Toch denken gasten dat de chef-kok de rösti zelf heeft gemaakt, en dat is natuurlijk een pluspunt. Ik ben ook erg enthousiast over de producten die geschikt zijn voor een goed gevulde borrelplank. Bijvoorbeeld, de röstisticks zijn geweldig; de knapperige en plantaardige sticks zijn ideaal voor het borrelmoment om te dippen en te snacken. Anderzijds zijn de röstiballetjes met bergkaas en spek een unieke snack waar je gasten voor terugkomen naar het terras. Ze zijn heerlijk knapperig van buiten en lekker smeuïg en hartig van binnen."


QSTA en 11er
11er ligt bij de meeste horecagroothandels in Oostenrijk en is in opmars bij de grossiers in Nederland. De samenwerking met QSTA zorgt ervoor dat 11er meer naamsbekendheid krijgt in Nederland. “Inmiddels werken we nu al ruim twee jaar samen en de aardappelspecialiteiten worden steeds meer gewaardeerd in Nederland!” Henk merkt ook dat het voor mensen laagdrempelig is om diepvriesproducten bij QSTA te bestellen: “Voor een relatief laag orderbedrag kun je een bestelling plaatsen, waardoor je makkelijk kennis kunt maken met de producten van 11er.”
Ben je klaar om je (horeca)-onderneming naar een hoger niveau te tillen met de aardappelproducten van 11er? Bestel dan nu op QSTA, zonder minimale orderwaarde en met een bescheiden bezorgtarief van slechts 7,50 voor bestellingen onder de 75,-. Deze producten worden diepvries geleverd en zijn beschikbaar voor levering door heel Nederland. Bestel je vandaag nog voor 18:00? Dan liggen de producten de volgende dag in jouw keuken. Wat wil je nog meer?